kosmopolit

La vie est dure sans confiture

27.05.2012.

Sretna Švicarska

U subotu (26.05.2012) na kanalu Arena 3 gledao sam nogometnu utakmicu Švicarska - Njemacka (5:3). Nisu me samo golovi i igra oduševili na utakmici u Bazelu, već ono radi čega pišem ovaj tekst.

U Švicarskoj žive tri etničke skupine: Nijemci(61%), Francuzi(16%), Italijani (11%) i ostali. Na utakmici u Bazelu je bilo prisutno 30.000 gledalaca. Većina tribina je bila obojena u crveno, tradicionalnu boju Švicarske. Jedan manji broj navijača Njemačke je stigao iz domovine i nije tražio pomoć od onog dijela njemačkog etnikuma (61%!) koji živi u Švicarskoj. To i nije bilo potrebno, jer je ova utakmica bila praznik nogometa. Samosvijest naroda u Švicarskoj je bila izražena na ovoj utakmici. Naravno, svi su navijali za Švicarsku, a ujedno aplaudirali i njemačkom nogometu i njenoj reprezentaciji.

Ali, čovjek ne može da ovu situaciju ne ''preseli'' na područje Bosne i Hercegovine i zamisli da se službena utakmica Bosna i Hercegovina-Hrvatska igra u Mostaru ili službena utakmica Bosna i Hercegovina-Srbija u Banja Luci. Poznavajući sadašnje prilike i one predhodnih 20-tak godina zaključili bi da bi u ovim gradovima Bosna i Hercegovina bila gost, koja bi morala brinuti o svojoj sigurnost! U Mostaru bi sve kockasto poplavilo, a u Banja Luci bi sve ''pocrvenilo''. Navijači iz ovih gradova i ''pozadine'' ne podnose reprezentaciju svoje zemlje, svoje države!

Krucijalno pitanje je ZAŠTO?
Razni sociolozi, psiholozi, profesori i doktori nauka bi to različito tumačili, ali nikad ne bi rekli što se ''asicare'' vidi. Da li austrijski Nijemci iliti švicarski Nijemci navijaju za Njemačku kada ona igra sa Austrijom ili Švicarskom. Ne navijaju, naprotiv.

Ako bi se vratili u historiju i zamislili da Švicarska igra sa Njemačkom u doba Hitlera (vođa!) naprimjer 1937. godine Švicarci bi navijali za Švicarsku! Bez obzira na diktatora koji je želio stvoriti ''Veliku Njemačku''. Slično je i sa Austrijom samo bi u njoj postotak bio nešto veći za Njemačku! Onda zašto je to drugačije na ''prokletom'' Balkanu, da žitelji jedne države (sa rodnim listom, pasošem BiH) navijaju za ''matične države'' i potpisnike Dejtonskog ugovora?

Nijemci su ovaj problem riješili nakon Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648) utirući put kapitalizmu i tržnoj ekonomiji. I katolici i protestanti navijaju za svoju domovinu (Njemačka) ili Švicarsku. Religija ne razdvaja državljane Njemačke ili Švicarske jer to nije oznaka nacije na ovom primjeru.

Švicarska je na Bečkom kongresu 1814/1815. dobila status ''vječite neutralnosti''. Tu neutralnost nisu ugrozili ni Hitlerova Njemačka ni ostale velike sile proteklih 200 godina. I švicarski Talijani navijaju za Švicarsku i švicarski Francuzi navijaju za Švicarsku. Vrlo jednostavno!

Dakle, nasljeđe prošlosti i retrogradne snage iz regiona, iz Bosne i Hercegovine ne ''daju'' istima da navijaju za svoju domovinu. Zato su stvorili školske sisteme koji negiraju državu od koje ti isti obrazovni ''stručnjaci'' dobijaju plate, kredite, naknade, invalidnine, penzije... Problem je u tome šta oni smatraju za domovinu (prosta ili prostoproširena)? Ko ih to usmjerava? Koji simboli (znakovi pored puta!) ih usmjeravaju da mrze svoju domovinu.

Svi vajni profesori (što redovni, što vanredni) ne bi odgovorili na ovo pitanje. Paralelne i para institucije nelegitimno ''legitimne'' usmjeravaju svoje ''jato'' drugim putevima, ne stideći se fašizma i svega što on predstavlja u modernom svijetu. Ko mari za kulturu i civilizaciju, za ''poredak stvari''? Ko im to dozvoljava? Međunarodna zajednica? Yes! Nacionalne elite? Yes! Izvođači radova? Yes!

 Džordž Orvel je proročki zapisao:

 ''Novi fašizam će doći u obliku borbe protiv ''fašizma''!!!

 Pa to već imamo na djelu!

 Kemal Mahić

 

kosmopolit
<< 05/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031